De Bijenvereniging afdeling Amerongen-Leersum wil graag dat er in Amerongen meer bloemen en bomen geplant worden in plaats van gras. Ons dorp is groen en dat is mooi, maar het is te vaak eenzijdig groen. Er zijn er veel stukken grond waar gras, brandnetels en mais op staan, maar daar kunnen bijen, vlinders en andere insecten niet van eten. Als er meer plekken worden ingezaaid met een bloemrijk gewas trekt dat bijen en insecten aan en biedt dat ook voedsel voor vogels die de zaden eten en verspreiden.

Als u uw tuin gaat veranderen, kiest u dan niet meteen voor die strakke grasmat, maar overweeg eens om bloemen in te zaaien. Ook de braakliggende stukjes gemeentegrond zouden ingezaaid kunnen worden met bloemen. Dat kost niet veel geld en levert behalve een fleurig gezicht ook voedsel op voor bijen. En honingbijen zijn nodig voor de bestuiving van land- en tuinbouw gewassen en de wilde flora.

Als u wilt weten welke bloemen u moet planten, kijkt u dan op de site van de Nederlandse Bijen Vereniging (www.bijenhouders.nl). Daar vindt u informatie over heel veel soorten bloemen en vaste planten die voor de honingbijen voedsel opleveren. Zo kunnen we ons dorp nog aantrekkelijker maken.